Iluminat cu inducție electromagnetică. Cel mai bun raport cost-eficacitate.

Date tehnice

Cum funcționează inducția electromagnetică interioară?

Bazat pe principiile bine cunoscute, lumina se poate genera prin descărcarea gazului prin magnetism simplu. Transformatoarele electromagnetice ce au bobinaj pe un miez tip inel creează un câmp electromagnetic in jurul unei tuburi de sticlă ce conține gazul inert și vaporizează mercurul dintr-o marticulă mică de amalgam, folosind frecventă înaltă care este generat de un balast electronic. Calea de descărcare inducat de bobinaj formează un circuit închis ce accelerează electronii liberi care ciocnandu-se cu atomii de mercur se excită. Cum acești electroni excitați cad din starea lor de energie ridicată la o stare mai joasă stabilă, emit radiații ultraviolete, care sunt convertite la lumina vizibiă cum trece printr-un înveliș de fosfor aplicat pe peretele tubului de sticlă. Forma neuzuală a lămpii maximizează eficiența câmpului generat.

 

despre inductie2

 

Cât de mult pot opera lămpile cu inducție?

Cu inducție o mică parte din ioinii de mercur sunt absorbite de fosfor in timp. Când ionii de mercur se slăbesc lampa emite o lumină scăzută și trebuie înlocuit.
Mentenanța lumenilor la lampa cu inducție este determinat așa cum și la alte surse de temperatura de lucru si corpul de iluminat. Pentru optimizarea performanțelor lămpile noastre sunt fabricate cu tri-fosfor si amalgam. Graficul de mai jos reprezintă o comparație a corelației valorilor intensităților luminoase si a duratei de viață între sursele existente importante din punct de vedere a eficienței. Operând lampa cu inducție la gama de temperaturi date de fabrică rezultă o medie de 85-90% din valoarea inițială a intensității la 60.000 ore. La 100.000 ore incă produce cca. 70% din intensitatea inițială.

Depreciere luminoasa2

Lumenii vizibili  PLm (pupil Lumen) sau VEL (Visual Effective Lumens)

Cum poate înlocui o lampă cu inducție de 80W una cu sodiu de 150W?

Răspunsul se află in faptul că cum ochiul uman răspunde luminii si cum surse diferite afectează viziunea. Ca să întelegem mai bine considerăm următorii termeni stiințifici si cum sunt ele relatați viziunii:
  • VIZIUNE SCOTOPICĂ –Termenul științific pentru perceptia luminii scăzute(de noapte) dirijat prin celule tip bară în ochiul uman.
  • VIZIUNE FOTOPICĂ –Termenul științific pentru perceptia coloristică in condiții normale de ziuă, dirijat de celulele conice în ochiul uman.
  • VIZIUNE MEZOTOPICĂ –Termenul știintific pentru combinația între viziunile fotopice si scotopice luând în considerare senzitivitatea totală a celulelor tip bară pentru albastru cu percepția culorilor a celulelor conice.
Cercetări extensive au condus la înțelegerea mai bună a viziunii mezotopice; mai exact cum viziunea scotopică ce stimulează fotoreceptorii numiți bare în ochiul uman cauzează contracția pupilei si acuitatea vizuală mărită. A fost descoperit că lumina corectat scotopic apărea mai intens chiar când lumina a fost redusă, așa și potențialul de a reduce watajul și a îmbunătăți luminozitatea.

Raportul între lumina Scotopică și Fotopică într-o lampă se numește raport S/P. Acest raport determină luminozitatea aparentă a unei surse. Lampa cu inducție produce raport S/P înalt și din cauza aceasta sursa de 80W este la fel de sau mai luminos pentru ochiul uman decât o sursă cu sodiu sau iodură metalică cu consum dublu sau chiar mai mult, cu indicele de corecție mai scăzută. Eficacitatea propriu zisă a unei surse de iluminat deci se calculează prin înmulțirea eficacității date de fabricant adică eficacitate fotopică (Lm) cu indicele S/P a sursei respective. Lumenii efectivi vizuali (VEL) sunt un factor cheie în viziune.

Sumar

Lumeni fotopici: sunt lumenii măsurati cu un instrument de masură a luminozității (standard valabil din 1951 și neschimbat de atunci)

Lumeni vizuali efectivi (VEL): sunt lumenii totali ce sunt percepute de ochiul uman și se obține prin înmulțirea lumenilor fotopici cu rata S/P

4

Calcule exemplu:

Lampa sodiu 250w cu 24.500 lm (fotopici dat de fabricant) x 0.62 (rata S/P) = 15.190 lm (lumeni vizibili)
Lampa cu inductie de 150w cu 12.800 lm (fotopici) x 2.25 = 28.800 lm (lumeni vizibili)

Halogenuri metalice 250w cu 20.000-22.000 lm (fotopici dat de fabricant) x 1.49 (rata S/P) = 29.800-32.780 lm (lumeni vizibili)
Lampa cu inductie de 150w cu 12.800 lm (fotopici) x 2.25 = 28.800 lm (lumeni vizibili)

Luand in considerare si deprecierea luminoasa rapida a surselor cu descărcare la înaltă presiune concluzia este că iluminatul cu inducție produce o economie de cca. 50% față de sursele convenționale considerate cele mai economice.

Bazat pe tabelul de mai sus elaborat de "Lighting Systems Research Group at Lawrence Berkeley Laboratory" eficacitatea lămpilor cu inducție este de 147-157 Lm/W iar cel cu sodiu este de 52-68 Lm/W . Aceasta explică de ce poate înlocui o lampă cu inducție de putere mică o lampă cu sodiu de putere mai mare.

Viață lungă, CRI(indexul de redare coloristică) si eficacitate înaltă sunt factorii majori al iluminatului cu inducție.

  • SVT Electronics SRL
  • Str. Braila nr. 7
  • Targu Mures
  • Tel: 0365-809.305
  • Mobil: 0752-196.055
  • E-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Cere oferta

Fie ca aveti un proiect nou sau doriti sa reduceti la minim costurile cu energia electrica si intretinerea, cereti oferta si noi vom trimite toate calculele.

Cere oferta

Parteneriat

Daca doriți să deveniți distribuitor lasati un mesaj.

Trimite mesaj