Iluminat cu inducție electromagnetică. Cel mai bun raport cost-eficacitate.

Avantaje și comparații

Avantaje si dezavantaje intre lampi cu inductie si LED

Durata de viata si mentenanta

LED-urile de putere in general ating o depreciere de 70% la 50.000 ore in timp ce lampile cu inductie ating aceasta depreciere la 100.000 ore. Aceasta inluenteaza costul de mentenanta care se compune din achizitia a lampi noi si costul de manopera asociata acestuia. 

Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Costul total (Total Cost Of Ownership (TCO):

Cand consideram lampi clasice trebuie sa consideram costul total al lampilor(TCO).

TCO este costul initial al lampilor si costul de instalare, costul energiei pentru a alimenta si costul de intretinere (schimbare lampi si costul asociat al acestore) pe parcursul duratei de viata utila.Considerente de mediu

Impactul major al lampilor cu inductie si a celor cu LED asupra mediului inconjurator este reducerea consumului de energie astfel reducandu-se emisiile de CO2 si alte gaze cu efect de sera atat pe parcursul exploatarii lampilor cat sip e parcursul productiei si a reciclarii lor.

Lampi cu inductie:

Desi lampile cu inductie folosesc mercur, aceasta este in forma solida care se poate recupera usor la reciclare si deci este putin probabil sa produca contaminare sip e aceasta foloseste o cantitate mult mai redusa de mercur decat lampile cu descarcare.

Lampile cu inductie sunt facute in mare parte din sticla, cupru, plastic in cantitate mica, invelisur din fosfor netoxic si amalgam cu mercur ce spoate extrage foarte usor. Ca rezultat la sfarsitul vietii se poate dezasambla usor in componente si reciclat usor. 

LED-uri:

LED-urile pot fi fara mercur, dar pot contine cantitati mici de materiale toxice cum ar fi arseniu, cupru, nichel, plumb si argint ce pot contamina mediul inconjurator. De asemenea materiale toxice ce se folosesc in procesul tehnologic pot dauna mediului daca nu sunt indepartate corespunzator. 

Marea majoritate a componentelor la LED este plastic mai mult decat metal. Metalele se pot recicla dar fiind in cantitati mici procesul de reciclare nu este cost-efectiv, ele pot ajunge in statiile de deseuri rezultand in contaminarea mediului  sau a apelor de suprafata.

Avantajele si dezavantajele lampilor cu inductie si LED

Avantaje LED:

1.        Durata de viata mai lunga decat lampile clasice intre 20,000 – 50,000 ore.

2.       LED-urile au conversie energetica mai inalta decat alte lampi clasice comerciale si industrial intre 60 si 110 lumeni/ wati.

3.       LED-urile pot avea balasturi mai eficiente decat conventionalele balasturi electromagnetice.

4.       LED-urile se aprind si reaprind instant fata de conventionalele lampi cu descarcare. Aceasta caracteristica permite folosirea de senzori de miscare pentru o economie suplimentara de energie. 

5.       LED-ul are dimensiuni reduse permitand astfel construirea de lampi  desemnalizare a traficului sau alte lampi de semnalizare. 

6.       LED-urile sunt robuste fiind posibil folosirea in medii cu vibratii ca cel industrial sau in transport.

7.       LED-urile sunt disponibile in mai multe culori.

Dezavantaje LED:

1.       LED-urile au durata de viata mai mica decat lampile cu inductie.

2.       LED-urile sunt bazate in general pe o tehnologie scumpa  care poate avea dificultati in amortizarea investitiilor initiale comparat cu lampile cu inductie.

3.   Unele Leduri pot palpai datorita alimentatorului cu care sunt echipate.

4.   Unele leduri beneficiaza de un radiator imens care sunt foarte grele iar acestea necesita metode de instalare non-standard. Aceste radiatoare pot acumula murdarie care va afecta capacitatea de racire, lucru care in mod direct afecteaza deprecierea luminoasa si duce la mortalitate prematura.

5.   Corpurile de iluminat LED din domeniul puterilor mari este mai scump decat corpurile de iluminat cu inductie.

Avantajele lampilor cu inductie:

1.        Durata de viata extrem de lunga comparat cu lampile de inalta presiune sau LED, aproape infinit pentru sursa si pana la 100.000 ore pentru inductor depinzand de electronica din interior.

2.       Lampile cu inductie au o conversie energetica inalta in general intre 65-95 lm/W. Cu cat este mai mare puterea cu atat mai efficient. Lampile compacte cu inductie in general au eficienta mai scazuta decat cele cu inductor separat.

3.       Lampile cu inductie asigura economii de energie incredibile intre 35%-75% in marea majoritate a aplicatiilor.

4.       Lampile cu inductie au o garantie tipica de 5 ani dar cu o durata de viata de pana la 100.000ore  (11.5 ani operare non-stop) reducand mentenanta si necesitatea schimburilor de lampi. 

5.       Lampile cu inductie au o mentinere excelenta a fluxului luminos initial (depreciere luminoasa) in comparatie cu alte tipuri de lampi deoarece filamentul/electrozii se consuma rapid in timp. Produce lumina mai intensa pentru o perioada mult mai lunga de timp.

6.       Lampile cu inductie pornesc instant cu flux de cca. 70-80% si dureaza cca. 20-120 secunde pentru a atinge 100% din flux. Acest lucru este util pentru instalare in sisteme de iluminat dotate cu senzori de miscare.

7.       Lampile cu inductie repornesc tot instant eliminand repornirea calda de la zero a lampilor cu descarcare in gaze.

8.       Lampile cu inductie opereaza la frecvente inalte (180-230 kHz), lumina lor deci nu palpaie, nu oboseste ochii si are o compozitie spectrala care seamana cel mai mult cu lumina naturala, deci este cea mai naturala sursa de lumina.

9.       Lampile cu inductie au o rata scotopic/fotopica S/P ce ii confera acuitate vizuala mai buna, reduce oboseala la ochi, fara palpaire, si mai putin orbitoare ca lampile conventionale, contribuind mai mult la eficienta muncii.

10.    Lampile cu inductie sunt prietenoase cu mediul pentru ca contin numai mercur in forma solida ce se pot recicla usor, unele lampi clasice contin substante lichide sau gaze toxice ce pot scapa usor in mediul inconjurator fiind mai dificil reciclarea lor. Tubul cu inductie contine sticla, si piese metalice ce se pot recicla usor la sfarsitul vietii.

11.   Lampile cu inductie folosesc cea mai mica cantitate de mercur in comparatie cu alte lampi clasice.

12.   Lampile cu inductie in prezent au costul mai mic decat lampile cu LED cu durata de viata mai mica de 50.000 ore.

Dezavantajele lampilor cu inductie:

1.       Lampile cu inductie pot fi de dimensiuni mai mari la unele tipuri fiind greoaie folosirea lor in unele aplicatii unde spatiul nu permite acest lucru si sunt necesare lampi compacte, de dimensiuni reduse.

2.       Lampile cu inductie sunt fabricate din sticla si desi sunt foarte robuste (deoarece nu au filament in interior ) nu sunt recomandate in medii cu vibratii foarte mari. 

3.       Lampile cu inductie desi beneficiaza de orice temperatura de culoare uzuala, nu poate reda color, nefiind adaptabila la aplicatii de reclame, si semnalizare in mod direct.

Secretul ascuns al LED-urilor

Eficienta unui LED urca cand puterea se scade (inversul acestei relatii este ca eficienta scade atata timp cat puterea creste – este cel mai mare provocare pentru a construi o lampa LED eficienta.

Dioda led cu lumina albastra, cea mai mare descoperire optoelectronica a ultimelor trei decenii, ascunde un secret. Crescand curentul eficienta sa va scade drastic. Problema este cunoscuta ca decadere, si nu numai ca pune la grea incercare dezvoltarea sa ci pune in pericol viitorul industriei de lighting.  (Richard Stevenson – IEEE Spectrum. August 2009)

Un nivel de lumina de 10-15% este aproape insesizabil ochiului uman. 

Sumar

Lampile cu inductie ofera o cale economic viabila pentru a imbunatati conditiile de iluminat in timp ce reducand drastic consumul de energie si costurile de mentenanta si de operare.

Referinte:

1.       Performances of phosphor-coated LED optics in ray trace simulations – proceedings of SPIE, vol.5530,266,(2004)

2.       Energy efficient lighting in industry – European Commission Directorate – General for energy.

3.       Potential environmental impacts of light emitting diodes (LED’s) : metallic resources, toxicity, and hazards waists classification –Seong Rin Lim, Daniel Kang, Oladele A. Ogunseitan and Julie M. Schoenung; University of California 2010.

4.       General information from other internet sources such as Wikipedia.


Comparație cu lămpi clasice

Comparație cu lămpi fluorescente

Program
comparatie
INDUCȚIE Lămpi compacte economice Lămpi fluorescente liniare
Garantie 5 ani nu nu
Durată de viață Compact: 60,000 ore Separat: 100,000 ore 8,000~10,000 ore. Electrozii exercită electroni si porti, viață redusă. 8,000~10,000 ore Electrozii exercită electroni si porți, viață redusă.
Economie Excelent Bun, consum redus de energie Slab, consum mare de energie
Eficiență vizuală efectivă VEL 150 Plm/W 85 Plm/W 69 Plm/W
Design Design curat, lumina se vede cel mai bine pe suprafața de lucru. Structura 3U sau spiralata este mai complicat, 20-40% din lumina se pierde pe suprafața de lucru. Design curat, lumina se vede bine pe suprafața de lucru.
Depreciere luminoasă(%) Foarte lentă, 5%(5000ore) Foarte rapidă, 30%(2000ore) Foarte rapidă, 25%(2000ore)
Pâlpâire Nu Da Da
Orbire Nu Da Da
Mediu prietenos Refolosibil, fără poluare de mercur. Poluare cu mercur, nu este reciclabil. Poluare cu mercur, nu este reciclabil.

Comparație cu sodiu, iodură metalică și vapori de mercur

Termeni de Comparație INDUCȚIE Iodură metalică Sodiu Mercur
Garanție 5 ani nu nu nu
Durată de viață Compact: 60,000 ore Separat: 100,000 ore 6,000~20,000 ore. Temperatură ridicată, electrozii schimbându-și fizic locul, astfel balasturile nu mai fac față situației, ceea ce reduce durată de viață. 24,000 ore. La fel ca la iodură metalică 3,000~6,000 ore. La fel ca la iodură metalică
Performanța de economie Super Slab, consum mare Slab, consum mare Foarte slab, consum și mai mare
Eficiență vizuală efectivă VEL 150 Plm/W 110~140 Plm/W 90 Plm/W 43 Plm/W
Depreciere luminoasă(%) Foarte scăzut, 5%(5000ore) Mare, 40%(2000ore) Mare, 30%(2000ore) Foarte mare, 45%(2000ore)
Temperatura de lucru

Foarte scăzut, < 80℃, economisește conumul aparului de aer condiționat

Ridicat, > 300 ℃, aparatul de aer condiționat consumă mai mult Ridicat, > 350 ℃, aparatul de aer condiționat consumă mai mult Ridicat, > 300 ℃, aparatul de aer condiționat consumă mai mult
CRI >80, super 65~90, bun 60, slab 45, foarte slab
Repornire fierbinte Da Nu Nu Nu
Pâlpaire Nu Da Da Da
Orbire Nu Da Da Da
Ecologic Refolosibil, fără poluare de mercur. Probleme cu reciclarea surselor uzate Probleme cu reciclarea surselor uzate Probleme cu reciclarea surselor uzate si poluare cu mercur

Comparație cu surse LED

Termeni de Comparatie INDUCȚIE LED
Definiție caracteristici Lumină lineară cu descărcare la joasă tensiune. Gamă largă de puteri. Diodă emițătoare de lumină. Lumină concentrată. Adecvat pentru afișaj, decorațiuni.
Tehnologie Cercetare si dezvoltare in 2000, vânzare in 2003 ca fruntașul surselor de iluminat. Produsul standardizat poate satisface pe deplin nevoile pietei, adecvat pentru o scara larga de aplicatii. Primul LED a fost dezvoltat in 1968. De atunci primul LED alb a fost in 1996. Riscul de investiție prea mare pentru ritmul de dezvoltare a tehnologiei. Procesul de creștere prea lentă. Nu este adecvat pentru proiecte funcționale.
Potențial comercial INDUCȚIA poate înlocui orice aplicație, potențial foarte mare. LED –ul s-a dezvoltat 4 decenii, limitat la semnale de trafic, lampă automobile, Luminare placă din spate al televizoarelor LCD, televizoare LED, aplicatii de wataj scăzut din cauza eficienței scăzute, factorului scăzut de putere, corpuri de iluminat  cu diversitate scăzută
Economie Prin dezvoltarea la scară largă a lămpilor cu inducție preturile vor scade la nivelul actualelor corpuri clasice sau și mai mult. Prețuri mari, dificil de a aplica în unele zone, posibilițati limitate de comercializare.
Eficiență Este mai eficient cu 30% si cu depreciere luminoasă mai mică. Eficacitate mai scazuta, factor de putere mai scazut, depreciere si disipație de căldura mare, mai putin economic. Tehnologia semiconductorilor necesită energie mai mare la producere.
Aplicații Industrial, comercial, stradal, tunel, pod, gradină, agricultură, ... Semnal de trafic, lumină automobil, afișaje. Limitat in proiecte de iluminat funcționale.
Referințe Iluminatul cu inducție este răspândit pe lume si utilizat in nenumărate proiecte, deci demonstrat potențialul mare pe piață. Viteză de industrializare cu efect de scară. LED –ul scade mult din cauza tehnologiei greoaie.
Date tehnice
1. Putere: 15~300W
2. Eficacitate: 120-180 Plm/W
3. CRI: >80Ra
4. Temperatură coloristică: 2100K~6500K
5. Depreciere: 5%(5000 ore)
6. Viață:>100,000 ore 
7. Căldură: foarte scăzut
8. Corp iluminat: ușor de acomodat
9. Sursă lineară de lumină: neorbitor, fără pâlpâire, efect vizual bun.
1. 0.5~1W, mai mult de 100 necesar pentru iluminat industrial.
2. Eficacitate: <150 Plm/W(alb) la puteri mai mari (zeci de wați)
3. CRI: >80Ra
4. Temperatură coloristică: mai redusă
5. Depreciere: >5%(5000 ore)
6. Viață: < 50,000 ore
7. Căldură: foarte mare, necesită răcire.
8. Corp iluminat: din cauza numărului mare de diode LED este dificil proiectarea reflectoarelor adecvate.
9. Sursa: orbitor, poluare serioasă de lumină.Cere oferta

Fie ca aveti un proiect nou sau doriti sa reduceti la minim costurile cu energia electrica si intretinerea, cereti oferta si noi vom trimite toate calculele.

Cere oferta

Parteneriat

Daca doriți să deveniți distribuitor lasati un mesaj.

Trimite mesaj